Værfter i strid om millionkontrakt med Hjemmeværnet

Hjemmeværnsfartøjer. Foto: Claus Olsen
Hjemmeværnsfartøjer. Foto: Claus Olsen

En fireårig rammeaftale til en værdi af omkring 100 mio. kroner om vedligeholdelse af marinehjemmeværnets skibe er sat under hård beskydning fra Danske Maritime, det skriver Søfart.dk

Søværnet har sendt aftalen i EU-udbud, men vinderen bliver sandsynligvis Faaborg Værft, som brancheforeningen vurderer mangler de nødvendige miljøgodkendelser.

Faaborg Værft, som ikke er medlem af Danske Maritime, har specialiseret sig i produktion af passagerfartøjer i kompositmateriale til brug i havne og indenskærs farvande.

Problemet er ifølge Danske Maritime, at værftet kun i begrænset omfang er godkendt til arbejde på stålskibe.

Danske Maritime har derfor opfordret Søværnet til ikke at indgå aftale med et værft, som efter deres opfattelse mangler de nødvendige godkendelser.

Derudover har brancheforeningen henvendt sig til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og bedt ham om at tage affære.

– Vi anser det for et alvorligt principielt problem, hvis staten modtager og behandler tilbud fra virksomheder, der ikke på tilbudstidspunktet har de fornødne tilladelser, skriver adm. direktør Jenny Braat, Danske Maritime, til Claus Hjort Frederiksen i et brev, der også er sendt til Folketingets forsvarsudvalg og miljøudvalg.

Hos Faaborg Værft afviser adm. direktør Jan Mortensen blank beskyldningerne fra Danske Maritime.

– Vi har alle de nødvendige miljøtilladelser til at udføre denne opgave. Vi kan foretage sandblæsning og sprøjtemaling i det omfang, der er påkrævet for at udføre opgaven. Der findes naturligvis miljøkrav omkring f.eks. støjgener, som vi skal overholde. Men det kan altsammen håndteres, siger Jan Mortensen til Søfart.

Ifølge Søfarts oplysninger var nordjyske Jobi Værft og Søby Værft på Ærø også med i opløbet om den attraktive forsvarsordre. De to værfter har rejst en sag om forløbet hos Klagenævnet for Udbud.

Fayard, som er Nordeuropas største reparationsværft, deltog ligeledes i EU-udbuddet, men fik ikke lov til at byde på opgaven, fordi værftet havde glemt at oplyse om sin erfaring med stålplader af en vis tykkelse.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse bekræfter over for Søfart, at Faaborg Værft er favorit til at vinde kontrakten. Men styrelsen afventer Klagenævnets afgørelse, som ventes i morgen, fredag, inden der tages endeligt stilling.

Fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) lyder meldingen tilsvarende:

– Forsvarsministeriet afventer Klagenævnet for Udbuds behandling af sagen.

Læs hele historien i Søfart

Tilføj kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */