USA´s strategiske bombefly viser muskler over Østersøen

En B-1B Lancer, B-2 Spirit og B-52 Stratofortress samlet på Royal Air Force- basen i Fairford i dag. Foto: US Air Force

De tre amerikanske typer strategiske bombefly samlet på én flybase i Europa hører til sjældenhederne. Men forleden fik den britiske Royal Air Force-base Fairford i det sydlige England besøg af både en B-52 Stratofortress, en B-1 Lancer og en B-2 Spirit, ledsaget af op mod 800 støttepersonel. Den amerikanske magtdemonstration skal vise amerikansk støtte til de europæiske allierede gennem deltagelse i tre øvelser, heriblandt BALTOPS og Saber Strike, der udspiller sig i Østersø-landene og Østeuropa i disse uger.

Chefen for de amerikanske flystyrker i Europa, med hovedkvarter på Ramstein-basen i Tyskland, er generalløjtnant Richard M. Clark. Og han lader ingen være i tvivl om formålet med den amerikanske tilstedeværelse i det europæiske luftrum.

“Dagen er historisk, fordi det er første gang vi samler den samlede strategiske flåde af strategiske bombefly, som bringer en meget stærk kapacitet til Europa. Vi er her for at vise styrke, for at samarbejde med allierede styrker og for at deltage i multinationale øvelser. Vi viser, hvorledes vi i fællesskab meget hurtigt kan samle militære styrker efter vores valg for at afskrække og forsvare os mod enhver aggression,” siger Richard Clark i en pressebriefing mandag.

De aldrende B-52 er fløjet til Storbritannien fra Louisiana, mens den nyere B-1 er fløjet over fra South Dakota og stealth-bomberen B-2 er ankommet fra Missouri.

“Sammen har denne trio af flytyper ansvaret for en kritisk del af global sikkerhed,” siger generalen, der selv har noteret sig for 4.200 flytimer, hovedsageligt i B-1 flyet. “Den samtidige tilstedeværelse af de tre fly understreger vores tro på værdien af disse øvelser og vores vilje til at støtte vores allierede i NATO og i Europa,” tilføjer han.

På missionerne over blandt andet Østersøen har russiske kampfly rutinemæssigt fløjet tæt på de amerikanske fly for at identificere dem. Men møderne mellem flyene er foregået som den slags plejer at foregå. “Det er foregået professionelt, uden at skabe farlige situationer for hverken bombefly eller de russiske fly, og ganske normalt som den type møder oftest finder sted,” siger generalen.

Ifølge Richard M. Clark har præsidentskiftet den 20. januar ikke påvirket de militære operationer i Europa. “Vi fortsætter med at gøre tjeneste under præsident Trump på samme måde som under præsident Obama. Set fra mit synspunkt har skiftet ikke påvirket moral. Vores forhold til NATO har ikke forandret sig. Vores deltagelse i øvelserne understreger vores forpligtelse overfor vore allierede til at sikre, at vi er klar og kan reagere som det måtte være nødvendigt.”

Generalen vil ikke svare på spørgsmål om sit syn på præsident Trumps kritiske bemærkninger om at NATO er “overflødig.” “Hverken fra forsvarsminister James Mattis eller fra lavere niveauer har vi modtaget nogen besked om at ændre på hvordan vi arbejder med NATO. Jeg kan ikke kommentere på det politiske indhold, men på det militære niveau opererer vi som vi har gjort siden NATO´s artikel 5 (om gensidigt forsvar) blev etableret. Så vidt vi er orienteret, fortsætter det sådan.”

Den amerikanske strategiske styrke arbejder ifølge generalen ud fra en simpel tommelfingerregel. “Du behøver ikke at være til stede overalt på kloden hele tiden, når blot du kan være til stede hvorsomhelst med et øjebliks varsel,” forklarer han.

Deployering af store bombefly er ikke nogen ukompliceret opgave. Ifølge general Clark har specielt logistikken skabt udfordringer.

“Logistikken her i Fairford skal vi arbejde med, eftersom vi håber at kunne deployere hertil oftere i fremtiden. Man har sagt, at krigsførelse kan man overlade til amatørerne, men logistikken skal der professionelle til at klare. Og det er den del, vi virkelig skal arbejde med, så vi kan flytte bombeflyene derhen hvor vi har brug for dem. Det er den svære del af operationen.”

Danske militære enheder har også deltaget i blandt andet BALTOPS, der slutter den 16. juni.

Tilføj kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */