Trump giver Nato-løfte og kraftig advarsel

Trump nato

Efter at have skabt tvivl om USA’s Nato-engagement slog præsident Donald Trump torsdag fast, at amerikanerne støtter alliancen fuldt ud. Ekspert tvivler.

Hvad Donald Trump ikke formåede på sin første tur til Europa som amerikansk præsident, fik han hurtigt overstået på rejse nummer to til det europæiske kontinent.

I en tale foran tusindvis af jublende tilhørere i Polens hovedstad slog Trump fast, at Europa og forsvarsalliancen Nato stadig kan regne med USA.

– Det grundlæggende spørgsmål i vores tid er, om Vesten har viljen til at overleve…

Præsidenten pegede på, at han støtter Natos artikel fem. Den kendes også som musketereden og dækker over, at et angreb på et Nato-medlem skal betragtes som et angreb på hele alliancen.

– Jeg vil gerne understrege, at USA ikke bare med ord, men også med handlinger har vist, at vi bakker op om artikel fem – den gensidige forpligtelse til at forsvare hinanden, sagde Trump.

Fra talerstolen i Warszawa advarede han blandt andet om truslen fra terrorisme, men også skjult bureaukrati. Og han tegnede et dystert billede af, hvad der vil ske, hvis ikke USA og landets allierede står last og brast om vestlige værdier.

– Det grundlæggende spørgsmål i vores tid er, om Vesten har viljen til at overleve, sagde Trump.

Europa bør bruge flere penge på forsvar, gentog præsidenten, som samtidig erklærede, at “båndet mellem USA og Europa er så stærkt som nogensinde”.

Men trods Trumps forsikringer vil der fortsat herske skepsis over for ham hos USA’s traditionelle allierede. Særligt i de 28 øvrige Nato-lande. Det vurderer Henrik Breitenbauch, som er leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

– Det er selvfølgelig velkomment, at Trump nu bakker op om artikel fem.

– Men vi har stadig for første gang siden Anden Verdenskrig en amerikansk præsident, der har sat spørgsmålstegn ved alliancens rationale, og det er rigtig bekymrende, siger Henrik Breitenbauch.

Donald Trump efterlod de øvrige Nato-medlemmer måbende, da han ved et topmøde i maj ikke direkte ville udtrykke opbakning til artikel fem. Tidligere har han kaldt alliancen “forældet”.

Det vil hænge fast i hukommelsen hos de øvrige premierministre og præsidenter, mener Henrik Breitenbauch.

– Tilliden til, at han mener det, er nok ikke til stede. Der er ikke tillid til, at han er konsistent i sine holdninger.

– Præsident Trumps personlighed og hans tidligere udtrykte tvivl i forhold til Nato betyder nok samlet set, at der i hele hans præsidentperiode vil være en smule lorenhed fra europæisk side over for de udmeldinger, han kommer med, siger Henrik Breitenbauch.

Polen var første stop på Donald Trumps rejse. Torsdag eftermiddag landede han i Hamburg, hvor han fredag og lørdag deltager i G20-topmøde.

/ritzau/

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */