S-ordfører: Russerne er en fjende

Ruslands præsident, Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru
Ruslands præsident, Vladimir Putin, er en fjende. Foto: kremlin.ru

Rusland er en fjende.

Det mener Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen. Og den analyse lægger han til grund forud for efterårets forhandlinger om nyt forsvarsforlig, der skal udmønte VLAK-regeringens annoncerede “substantielle løft” af forsvarsbudgettet.

Udpegningen af den danske fjende skete på en konference om dansk forsvar, som Center for Militære Studier forleden gennemførte under titlen titlen “Dansk forsvar i en brydningstid.” Og da et panel af forsvarsordførere fra det meste af det politiske spektrum blev bedt om at definere det trusselsbillede, som et nyt forsvarsforlig skal adressere, brød meningsforskellene ud i lys lue.

Ifølge Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, understreger, at Dansk Folkeparti holder fast i dansk NATO-medlemskab, som hun kalder “ekstremt vigtigt.” Men på den anden side mener hun, at

“Det var nemmere under den kolde krig, hvor der var et fuldstændig fastlåst billede af en fjende, der havde aggressive hensigter. I dag er billedet meget mere flydende,” sagde hun på konferencen, hvor hun kaldte trusselsbilledet for “fuldstændig uforudsigeligt.”

“Vi har bakket op om at sende soldater til Estland. Det er væsentligt, fordi Estland er med i en alliance – NATO – hvor det vigtigt, at alle alliance partnere føler sig hørt og trygge. Men vi deler ikke billedet af, at Rusland har en interesse i et angreb mod vest. Det er heller ikke det, jeg har læst i risikovurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Vi opfordrer til, at man fastholder dialogsporet med Rusland, hvilket var en del af NATO´s Warszawa-topmøde. Det er vi meget enige i, men man gør det bare ikke. Vi mener, at man også skal tale med de lande, som man mener er nogle banditter. Når man kan tale med Saudi-Arabien, Kina eller Iran, så kan man ved Gud også tale med russerne,” fastslog Marie Krarup.

Alternativets ordfører, René Gade, stillede spørgsmålet, om man “kan forestille sig en fremtid, hvor Rusland er en fjende,” hvilket han selv havde svært ved.

Men det har Henrik Dam Kristensen ikke svært ved. “Rusland er en fjende. De hackede dansk forsvar. Det er næsten det samme som at okkupere et land. De har stået i spidsen for fake news og de har påvirket valghandlinger i en række lande. Det hjælper altså ikke noget at lukke øjnene for det. Derfor er det fuldstændig afgørende, at vi har svar. Det gælder både på cyberområdet, og det gælder også om at sikre trygheden i det baltiske område. Man skal i den grad ikke tage fejl af Putin,” lød det.

Også SF´s ordfører, tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, undrede sig over Dansk Folkepartis forsvarspolitik. “Dansk Folkeparti er det parti, som uden sammenligning ønsker de højeste forsvarsudgifter. Alligevel er Rusland ikke nogen trussel mod Danmark. I vil ikke til Mellemøsten for at kæmpe for menneskerettigheder. Hvad vil I så med pengene,” spurgte han. “Det er et helt afgørende spørgsmål, om man mener, at Rusland er en trussel mod nationen Danmark eller ej. Jeg er meget betænkelig over, hvad der sker omkring præsident Putin – både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk. Jeg mener, han er en trussel mod nabolandene, og derfor har vi støttet at sende NATO-styrken til Baltikum. Det er meget afgørende, at man meget hurtigt kan gå ind og forhindre det, hvis Putin forsøger at skære en bid ud af et naboland.”

 

Tilføj kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */