Lars Løkke besøger VJTF enheden i Oksbøl. apr. 2017.Foto: C. Sundsdal - Defencewatch.dk

Løkke Rasmussen garanterer løft til Forsvaret

Forsvaret er forsikringen, som skal betales, selv om økonomien er presset, siger Løkke før Nato-møde.

Selv om regeringen søndag opgav et vigtigt værktøj til at øge det økonomiske råderum, skal forsvaret have flere penge i fremtiden.

»Konkurrencen om råderummet bliver lidt større, men det rokker ikke ved, at denne opgave er ufravigelig. Den har vi en ambition om at løse, og det vil vi også kunne gøre,« garanterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overfor Jyllands-Posten før torsdagens Nato-topmøde.

USA’s præsident, Donald Trump, kræver konkrete planer fra de europæiske allierede for, hvordan de vil bringe deres forsvarsudgifter op imod målsætningen på 2 pct. af bnp. Danmark ligger på 1,14 pct.

Under topmødet i 2016 bebudede Løkke et dansk løft fra 2018. Han lod dog størrelsen afhænge af, »hvor succesfuldt vi kommer ud af efteråret, hvor regeringen fremlægger en 2025-plan, der skal skabe et råderum i dansk økonomi«.

Søndag trak han så selv stikket på idéen om en højere pensionsalder, der skulle øge råderummet. Men »det får ikke opgaven til at gå væk«, understreger Løkke.

»Verden omkring os er mere usikker. Det svarer lidt til, at brandforsikringen stiger derhjemme. Men selv om du måske er presset på din økonomi, får det dig ikke til at droppe brandforsikringen, fordi den er i kategorien, som skal håndteres før andre ting. Sådan har jeg det også med forsvaret,« siger Løkke, der har bebudet et »substantielt løft« til forsvaret.

Den præcise størrelse på løftet kommer først med finansloven til august. På forhånd er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet klar til at støtte løftet.

»Vi står samlet set med en større udfordring nu, efter at vi selv i Dansk Folkeparti har afvist højere pensionsalder. Men det ansvar tager vi gerne på os. For krig og terror skal bekæmpes,« siger finansordfører René Christensen (DF) til Jyllands-Posten.

»Hvis Løkke mener, at det er blevet sværere, kunne han droppe topskattelettelser. Så er det ikke en svær opgave,« siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at løfter om højere forsvarsudgifter ikke skal handle om at »please« Trump, men skal ses som »en investering i vores egen sikkerhed«.

Tilføj kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */