Løkke gik op mod Trump på NATO topmøde

USA's præsident, Donald Trump. Foto: Gage Skidmore
USA's præsident, Donald Trump. Foto: Gage Skidmore

Med ordene »Donald, Donald, Donald …« valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i maj at markere sig i direkte vendinger mod USA’s præsident Donald Trumps måde at kræve højere europæiske forsvarsbudgetter på. Det skriver Politiken søndag.

Bemærkningen faldt ifølge Politikens oplysninger under en lukket arbejdsmiddag for stats- og regeringschefer ved Nato-topmødet i maj. Ifølge flere diplomatiske kilder flirtede Trump med tanken om, at han på grund af det europæiske efterslæb med at nå op på 2 procent af bnp på forsvarsområdet anser det for rimeligt at forhøje tallet til 3 procent, hvilket for Danmarks vedkommende ville svare til en årlig ekstraregning på op mod 40 milliarder kroner.

Danmark bruger p.t. 1,14 procent af bnp på forsvaret.

Selv om ideen blev fremsat under den officielle middag, er den langtfra blevet opfattet som et officielt amerikansk synspunkt. Snarere som led i en tankestrøm uden for manuskript fra Trump om, at europæerne skal bruge mere og amerikanerne mindre.

På linje med de øvrige stats- og regeringschefer valgte Løkke at ignorere bemærkningen om de 3 procent og dermed undgå videre diskussion. Derimod gik statsministeren i rette med Trumps mange bebrejdelser mod de europæiske Nato-partnere for at svigte de amerikanske skatteydere. Løkke fastslog, at alle er enige om at arbejde hen imod en mere fair byrdefordeling, men advarede Trump mod at bruge de amerikanske skatteydere som argument i en offentlig europæisk sammenhæng. Pointen var, at den retorik ikke er hjælpsom for den danske og andre europæiske regeringer, når de skal forklare højere forsvarsbudgetter. Ifølge Politikens oplysninger var Løkke blandt de få, der markerede sig over for Trump.

Professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet vurderer, at for mange krav fra Trump kan virke omvendt:

»Hvis USA presser for hårdt, kan der komme en modreaktion fra vælgerne. Især når presset kommer fra en præsident, der ikke er populær i Europa«, siger Mikkel Vedby Rasmussen til Politiken.

Med henvisning til en artikel i magasinet Foreign Policy, der på baggrund af flere kilder har nævnt Trumps 3-procents markering, blev spørgsmålet i denne uge vendt i Udenrigspolitiske Nævn. På mødet nævnte Løkke ifølge Politikens oplysninger, at han ikke kunne genkalde sig bemærkningen om de 3 procent og slog fast, at der ikke er ændret ved 2 procents-målsætningen. Han tilføjede, at der desuden blev sagt så meget andet.

Efter topmødet sagde Løkke til Trump, at budskabet var gået ind, og at der er brug for arbejdsro i Europa.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra statsministeren.

1 kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

  • Jeg er enig i at vi i Danmark skal forøge vore udgifter til forsvaret væsentligt. Tre fregatter uden ammunition og med kun to besætninger virker ikke seriøst.
    Jeg er ikke helt enig i det amerikanske synspunkt at Danmark har et enormt efterslæb. Når det amerikanske forsvar indkøber for en milliard kroner, så kommer det amerikanske firmaer og skatteydere til gode. Når det danske forsvar indkøber for en milliard kroner (en f35, cirka) så kommer det for langt hovedpartens vedkommende amerikanske firmaer og skatteydere til gode. Det er ikke helt uvæsentligt.
    Med hensyn til Trump’s henvisning til et efterslæb opsparet igennem mange år, så var den kolde krig jo lagt an på at den skulle udkæmpes i Europa, hovedsagelig i de to tysklande. Det må have været mange penge værd for Amerika at kunne undgå krigsskader i hjemlandet.
    Når vi skal i gang med at investere i forsvaret er det vigtigt at vi investerer i sammenhæng med de øvrige NATO lande, så investeringerne kommer til at understøtte hinanden og så landene undgår huller i det samlede forsvar.
    Vi går spændende tider i møde!

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */