Kampfly-køb åbner for dansk radarproducent

Weibel leverer x-band radarer til mange forskellige formål og har blandt andet lagt sig i selen for at levere en radar til ballistisk missilforsvar. Foto: Weibel

Næsten ti års indsats skulle der til, inden det lykkedes den danske producent af avancerede radarer, Weibel Scientific i Allerød, at for alvor få foden inden for det store amerikanske militære marked.

Onsdag underskrev virksomhedens administrerende direktør, Peder R. Pedersen, en kontrakt på levering af tre radarer  til amerikansk forsvar til en samlet værdi på et “trecifret dansk millionbeløb.” Ordren, der er indgået med den amerikanske forsvarsgigant Lockheed Martin som projektleder, er den foreløbig kulmination på en proces, der begyndte i 2008, fortæller Peder R. Pedersen.

“I 2012 tabte vi et meget stort udbud i USA på grund af handelshindringer. Men den amerikanske virksomhed, som fik ordren, kunne ikke levere. Derfor blev kontrakten aflyst, hvorpå kontrakten blev opdelt i mindre størrelser. Nu har vi vundet, hvad man kan kalde første runde,” siger Peder R. Pedersen.

Samarbejdet med Lockheed Martin har været en afgørende forudsætning for at vinde kontrakten, tilføjer han.

I de kommende år følger nye udbud, hvor Weibel Scientific har mulighed for at vinde ordrer på yderligere 10-20 radarer til det amerikanske forsvar. Og virksomheden har noget at have optimismen i. Den har ikke mistet en eneste kontrakt i år.

Radarerne skal bruges i forbindelse med test af våbensystemer, lige fra småkalibret ammunition til 155 mm artillerigranater. Man skal også bruge præcise målinger, når eksempelvis nye faldskærmstyper skal afprøves og – måske vigtigst – når droner skal testes.

“Vores radar er den mest præcise mobile radar, der findes. Den kan måle langt, og den kan adskille objekter både i hastighed og position. Når der kommer en sværm af droner, kan vi bedre adskille dem, og på den måde være med til at udvikle våben eller for eksempel en jammer, der kan standse dronerne,” forklarer Peder R. Pedersen.

Den amerikanske ordre har ført til nye ansættelser af blandt andet ingeniører. Men i lighed med andre virksomheder oplever Weibel, at det er svært at finde de rigtige folk. Selv om Weibel gerne kigger til udlandet efter kvalificerede ingeniører, er rekrutteringen stadig vanskelig. “Problemet er jo, at udlandet også har succes,” forklarer Peder R. Pedersen tørt.

Den amerikanske ordre har ikke nogen direkte kobling til det danske køb af F-35 kampfly, eftersom netop dette køb ikke er forbundet med et dansk krav om modkøb. Alligevel har valget af F-35 indirekte været med til at give Weibel Scientific adgang til at byde på den amerikanske ordre.

“Vi havde ikke fået mulighed for at byde på denne ordre uden en stærk amerikansk partner som Lockheed Martin,” siger Peder R. Pedersen. Lockheed Martin etablerede tidligere i år et netværk med danske virksomheder, kaldet B2B17, der sammen med andre initiativer og relevante ministerier har til formål at lette danske virksomheders vej til det amerikanske marked, der er så stort, at de færreste danske virksomheder kommer i betragtning som leverandører.

Weibels evne til at lande en ordre på det vanskelige amerikanske marked på egen hånd og uden en modkøbs-aftale som krykkestok rejser spørgsmålet, om industrisamarbejdsaftaler – modkøb – stadig er nødvendigt for at sikre danske virksomheder ordrer, når forsvaret køber ind i udlandet. Ud over Weibel har andre virksomheder, ikke mindst Terma, gennem de senere år vist, at de kan afsætte deres produkter i fri konkurrence.

Alligevel mener Peder R. Pedersen ikke, at tiden er inde til at skrotte modkøbs-regimet.

“Der er behov for begge dele. Industrisamarbejdsaftaler er fantastiske. Vi har eksempelvis en industrisamarbejdsaftale med Lockheed om udvikling af radar til ballistisk missilforsvar. Industrisamarbejdsaftaler er meget gode til netop forsknings- og udviklingsaftaler. Men kontrakter som den vi netop har indgået med amerikansk forsvar rummer flere muligheder end industrisamarbejdsaftalerne.”

Den europæiske chef for Lockheed Martin International, Jonathan Hoyle, kalder i en pressemeddelelse kontrakten for “den første af forhåbentlig mange successer for dansk industri i samarbejde med Lockheed Martin.” Chefen for Kampflyprogrammet i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Henrik Lundstein, mener, at F-35-købet sætter en ny strategisk ramme for industrisamarbejde mellem danske og amerikanske virksomheder, som rækker ud over F-35.

Kontrakten omfatter tre sporingsradarer af typen MFTR-2100, som skal leveres i 2019. Weibel er underleverandør til Lockheed Martin, og udvikler og producerer radarerne.

Tilføj kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */