Hjort: Rusland stod centralt i forsvarsmøde med USA

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Forsvarsministeriet
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Forsvarsministeriet

USA og Østersølande drøfter svar på russisk militært pres, oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Hvordan skal Vesten reagere, når Rusland øger sit militære pres i Østersøen og Nordatlanten?

Sagen dominerede, da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag i Helsinki mødte sin amerikanske kollega, James Mattis, samt kolleger fra Østersølandene i Northern Group.

– Vi har drøftet sikkerheden i Østersøen og Nordatlanten. Dels er det blevet et fokusområde for Danmarks forsvarspolitik, dels for de andre lande. Det er blevet et spændingsområde, siger Claus Hjort Frederiksen.

Derfor underskrev Danmark, Sverige, Norge og Finland mandag et samarbejde om radar. Så får de bedre overblik over Østersøen. Aftalen skal være på plads om et år.

I Northern Group sidder de fire nordiske lande og Island, de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen samt Storbritannien, Tyskland, Holland og Polen.

– Vi har diskuteret, hvilke kapaciteter vi militært mangler i denne region. Den amerikanske forsvarsminister har også bekræftet vort samarbejde, og at man ser det som et fokusområde, siger Claus Hjort Frederiksen.

Parterne har drøftet at bekæmpe ubåde. Derfor forbereder Danmark sine fregatter med udstyr mod ubåde og Sea Hawk-helikoptere.

Flere lande forbedrer også luftforsvaret med missiler, som kan beskytte dansk luftrum.

– Vi forbereder at opstille en brigade på godt 4000 mand, som kan sendes ud af Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen med tanke på Baltikum.

Spørgsmål: Kommer der ikke et våbenkapløb, som øger spændingerne?

– Tanken med vores og Natos indsats er at virke så afskrækkende, at ingen kan drømme om at foretage sig noget overfor et Natoland. Derfor skal vi demonstrere sammenhold, mener forsvarsministeren.

Han peger på Ruslands nylige militærøvelse Zapad med 80.-120.000 soldater i det vestlige Rusland og Hviderusland. Her brød Rusland Wien-aftalen om at indkalde observatører, mener Claus Hjort Frederiksen.

 

 

 

/ritzau/

1 kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

  • Danmark kunne f.eks. fremskynde processen, der sigter mod at komme op på 2% af BNP fsva forsvarsudgifterne. Samtidig ville det tjene formål at nedsætte en permanent forsvarskomission, der løbende kunne medvirke til at skabe en forsvarlig analytisk begrundet forsvarspolitik – som det er nu har Danmark med sit forsvarsaftaleregime skabt en proces/fire-femårig cyklus som kun i begrænset omfang kontinuert evner både at opsamle, præsentere og vurdere ændringer i den sikkerhedspolitisike kontekst, samt ikke mindst, hvilke konsekvenser sådanne ændringer skal have for dansk forsvars kapaciteter.

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */