NATO Deputy Secretary General Rose Gottemoeller; Claus Hjort Frederiksen (Minister of Defence of Denmark); Jussi Niinisto (Minister of Defence of Finland); Istvan Simicsko (Minister of Defence of Hungary); Gavin Williamson (UK Secretary of State for Defence) and Peter Dohmen (NSPA General Manager)

Hjort: Nato kan aktiveres ved nordkoreansk angreb på USA

Et angreb på ét Nato-land er et angreb på dem alle.

Så hvis Nordkorea skulle gøre alvor af truslerne om at angribe USA, kan Nato og herunder Danmark blive kastet ind i krigen.

Det er meldingen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der torsdag er til Nato-møde i Bruxelles.

– Vi skal alle sammen huske, at hvis Amerika bliver angrebet, så følger det jo af traktatens artikel 5, at et angreb på ét land er et angreb på alle, siger Claus Hjort Frederiksen.

– Så det vil i givet fald kunne aktivere Nato, siger han.

Den eneste gang, Nato nogensinde har aktiveret sin sikkerhedsgaranti i Atlantpagtens artikel 5, er efter angrebene på New York og Washington 11. september 2001.

Nordkorea har både truet med at angribe det amerikanske fastland og militærbasen på den amerikanske ø Guam i Stillehavet.

LÆS OGSÅ :   Genopbygningen af dansk forsvar til NATO´s behov og standard er begyndt

Men det gør ingen forskel, om det måtte være det ene eller andet sted, lyder det fra forsvarsministeren. Guam er amerikansk territorium, og det er det afgørende.

Claus Hjort Frederiksen siger samtidig, at hvis Nordkorea har missiler, der kan ramme det amerikanske fastland, så kan de også ramme Europa.

– De missiler, de arbejder med, vil kunne nå Europa. Kan de nå USA’s vestkyst, kan de også nå Europa. Og derfor bliver det en meget konkret trussel, siger han.

På Nato-mødet i Bruxelles har alliancens forsvarsministre haft en lang diskussion om truslen fra den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og hans styres atomprogram.

– Når man er i sådan nogle højspændte situationer som denne, er risikoen, at nogen misforstår et eller andet, og at der sker noget helt utilsigtet, siger forsvarsministeren.

– Det er det, vi skal prøve at undgå, siger han.

LÆS OGSÅ :   Genopbygningen af dansk forsvar til NATO´s behov og standard er begyndt

Forsvarsministeren siger, at truslen om en atomkrig er “vildt afskrækkende”, og alle Nato-lande er enige om at forsøge at finde en diplomatisk løsning.

– Det er derfor, at vi har lovet at presse på over for Kina. Presse på, for at de udnytter deres indflydelse over Nordkorea til at få dem til forhandlingsbordet, siger Claus Hjort Frederiksen.

– USA har også gjort det klart for kineserne, at de ikke går efter et regimeskifte i Nordkorea. Så det kan kineserne være trygge ved, siger han.

Den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, siger, at USA går efter en diplomatisk løsning på atomkrisen med Nordkorea.

– Dette er en diplomatisk ledet og med økonomiske sanktioner forstærket indsats for enten at isolere dem og reducere deres økonomiske situation. Eller også kan de komme til forhandlingsbordet, siger Mattis.

LÆS OGSÅ :   Genopbygningen af dansk forsvar til NATO´s behov og standard er begyndt

/ritzau/

Tilføj kommentar

Klik her for at skrive en kommentar

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

/* ]]> */