Hjort vil give Center for Cybersikkerhed flere muskler

Truslen fra hackere er nu så stor, at der er behov for at give Center for Cybersikkerhed flere beføjelser, mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det har vakt en del bekymringer fra såvel regeringspartier som eksperter.

Men en særlig anti-hackerenhed kan se frem til at få større spillerum, hvis det står til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I kampen mod cyberspionage og -kriminalitet bør Center for Cybersikkerhed, som enheden hedder, have udvidede muligheder, siger han til Berlingske.

– Jeg tænker, at Center for Cybersikkerhed skal have flere beføjelser, for jeg tror, at det er vor tids største trussel mod vores samfund, vi står over for her, siger han til avisen.

Det er første gang, at ministeren kommenterer en nylig evaluering af enheden, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Evalueringen, der udkom 3. august, fastslår, at risikoen for cyberangreb er steget markant de seneste år.

Den påpeger derfor, at udvidede beføjelser kan hjælpe centeret til at bekæmpe cybertruslerne.

Hos det store oppositionsparti Socialdemokratiet vil forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen ikke afvise, at centret skal have flere beføjelser.

– Udgangspunktet er, at der bliver begået cyberkriminalitet mod både offentlige og private virksomheder. Det vil jeg gerne være med til at beskytte danskerne imod, siger Henrik Dam Kristensen. til Ritzau

En af konklusioner fra evalueringen af Center for Cybersikkerhed lyder, at centeret blandt andet ville blive styrket, hvis det fik hjemmel til at overvåge enheder på lokale netværk i de institutioner og virksomheder, der i dag beskyttes.

Det kunne eksempelvis betyde adgang til patientjournaler og mails mellem folketingsmedlemmer.

Og som Ritzau tidligere har beskrevet, har det skabt bekymring hos it-eksperter og politikere.

Den debat har “forbløffet” Claus Hjort Frederiksen, siger han.

– Selvfølgelig skal vi ikke læse om hr. Pedersens tarmproblemer i hans journal.

– Det var den opfattelse, man fik, og det er jo helt på månen, siger han til Berlingske.

Henrik Dam Kristensen vil ikke afvise, at flere beføjelser kan føre til øget overvågning.

– Jeg mener, at der skal være så lidt overvågning, som overhovedet muligt. Men jeg er også nødt til at sige, at der skal være en balance imellem det hensyn og så hensynet til at kunne beskytte Danmark mod angreb, siger han.

Adspurgt om det ikke vil være muligt at gå ind og læse indholdet i for eksempel en e-mail, svarer forsvarsministeren Berlingske:

– Det må man diskutere i den situation. Der skal ikke ske masseovervågning. Men jeg er meget optaget af, at vi ikke bliver udsat for angreb, der kan lamme Danmark.

Men hos De Radikale føler politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen sig ikke “tilstrækkelig betrygget”.

– Vi kan ikke have det sådan, at myndigheder i Danmark på egen hånd og uden krav om godkendelse bare har adgang til alle danskeres fuldstændig private oplysninger, siger hun til Ritzau.

Forsvarsministeriet er i færd med at undersøge, om der er behov for lovændringer – og i så fald hvilke.

Claus Hjort Frederiksen vil derfor ikke komme med konkrete bud på, hvordan Center for Cybersikkerheds beføjelser skal øges, skriver Berlingske.

 

Fakta: Center for Cybersikkerhed

* Center for Cybersikkerhed (CFCS) har ifølge lovteksten “til opgave at understøtte et højt informationssikkerhedsniveau i den informations- og kommunikationsteknologiske infrastruktur, som samfundsvigtige funktioner er afhængige af”.

* Centrets 100 medarbejdere overvåger således datatrafik til og fra centrale it-leverandører, de tilsluttede offentlige myndigheder og afgørende virksomheder.

* Centret hører under Forsvarets Efterretningstjeneste og begyndte sit arbejde i juli 2014.

* Grundlaget for centret er vedtaget af et bredt politisk flertal: Socialdemokraterne, De Radikale, Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre og SF.

 

 

/ritzau/

Translate:

Modtag vores nyhedsbrev

Translate »
/* ]]> */